Hvad er MMA?
MMA er et engelsk udtryk og står for Mixed Martial Arts, som betyder ”en blanding af kampsportsstilarter”.
Deltagerne i en MMA kamp prøver at vinde ved at bruge forskellige teknikker fra forskellige kampsports stilarter, deraf navnet mixed martial arts. Det er en kamsport, som kan spores meget langt tilbage i historien, da man i MMA både bruger brydning, boksning, jiu-jitsu, kickboksning osv.
Alle disse forskellige sportsgrene har eksisteret i lang tid. Blandingen af både slag, spark, kast, brydning og de såkaldte ”chokes”, hvor man prøver at få sin modstander til at ”tappe ud” (give op, ved at klappe 3 gange) er til gengæld ret nyt.
MMA blev officielt fremvist for omverdenen i 1993, da den brasilianske familie Gracie startede det, som de fleste kender som UFC den dag i dag. Dengang hed sporten Ultimate Fighting, og der var ikke nogen vægtklasser. Det vil sige, at en lille fyr på 70 kg., som kom med en Karate baggrund sagtens kunne møde en 100 kg. tung fyr, som var tidligere bryder. I dag i UFC er der dog lavet vægtklasser, sådan at man møder en, som vejer ca. det samme som en selv.
MMA regler
En MMA kamp bliver kæmpet i et bur eller en boksering. Der er ikke mange regler, men der nogle få, heriblandt at man ikke må stikke fingre i kropsåbninger, direkte slag/spark i baghovedet og spark/slag i skridtet.
Man kan vinde på følgende måder: Teknisk knockout, som betyder, at dommeren stopper kampen fordi, at en af deltagerne ikke forsvarer sig tilstrækkeligt. Hvis en af deltagerne giver op ved at klappe 2-3 gange på gulvet eller modstanderen kaldes det et tap-out. Man kan også vinde ved at knockoute sin modstander enten med spark eller slag – eller ved at ”strangulere”/kvæle sin modstander til han bliver bevidstløs (oftest tapper modstanderen ud, før han bliver bevidstløs).
Hvem kan dyrke MMA?
MMA er en af de former for kampsport, som er mest velegnet til selvforsvar, da man lærer alle facetterne af kampsport. Hvorimod hvis du kun bokser, så er du typisk kun god til at slå, og hvis du kun bryder, så er du typisk kun god til at bryde. MMA bruger alle dele af kroppen og alle former for kampsport for at gøre ens angreb og forsvar allermest effektiv. Derfor vil jeg mene, at denne kampsport er den mest realistiske i forhold til virkelig kamp og selvforsvar.
MMA miljøet er desværre i nogle kredse kendt for at være voldsomt, hårdt og brutalt, og at typerne som går til det er farlige typer. Efter 1 år i MMA miljøet kan jeg hurtigt aflive disse myter. Indtil videre har jeg kun mødt flinke, rare, dedikerede og sjove mennesker. MMA gør som udgangspunkt ikke ondt at dyrke på træningsplan, og man får ikke flere blå mærker og skrammer, end man gør til fodbold. Træner man MMA regelmæssigt, vil det gavne ens krop fysisk, og mange vil også opleve en fremgang mentalt.
MMA træning
En god MMA træning på ca. 1,5 time, bør bestå af en god opvarmning af muskler og led. Det er vigtigt, at ens led er varme, da man under MMA træning kommer til at strække en del i sine led.
Derefter bør der blive gennemgået forskellige teknikker. Det kan være teknikker i forhold til spark, slag, til brydningsdelen af MMA og teknikker i forhold til kampen på gulvet. Meget af teknikken fra gulvkampen kommer fra Brasiliansk jiu-jitsu, i daglig tale BJJ, hvor man bl.a. lærer at bøje og manipulere og ”knække” ens modstanders led, muskler og knogler.
Til træning knækker man aldrig sin modstanders knogler, men med de teknikker man lærer, kan man i princippet brække diverse knogler, hvis man fuldfører bevægelsen, det gør man dog aldrig til træning! Her går man kun lige til grænsen eller til ens træningsmakker ”tapper” enten ved at klappe 2-3 gange eller ved at tappe verbalt.
Efter tekniktræningen, kan man med fordel sparre, hvilket er det tætteste, man kommer på en rigtig kamp under træningen. Sparringen skal oftest være teknisk, og derfor giver man sig aldrig 100% i slag og spark, da risikoen for at blive skadet eller skade sin modstander bliver større, jo hårdere man sparker/slår.
Til sidst i træningen kan man lave det som hedder en ”workout finisher”, hvilket vil sige, at man laver et par øvelser for at forbrænde det sidste energi, man har. Har det været en hård træning kan man godt springe det trin over og gå direkte til udstrækningen. Her gælder det om at at få strakt ud i alle de muskler, som man har brugt gennem hele træningen og evt. tale om, hvad for nogle teknikker, man har gennemgået i dag.
Det er særligt en god idé, hvis man har lært nye teknikker. Det giver en chance for at alle forstår, hvorfor man lavede de forskellige teknikker, og hvordan de kan anvendes i kamp/sparring.
MMA og styrketræning
Hvis MMA klubben man træner i, de har redskaberne til at lave kampsportsrelateret styrketræning, så vil dette give god mening at implementere i træningen. Det kan ske enten midt i, før træningen eller efter træningen.
Fysisk træning med ens kropsvægt kan dog bruges i stedet for fysisk træning med redskabe. Det kræver bare, at man har en træner, som har erfaring i at lave kropsvægtsøvelser, der giver mening i forhold til MMA.
Hvordan starter jeg til MMA?
Du starter med at finde en klub, som du gerne vil til prøvetræning i. Derefter ringer eller skriver du til den respektive klub, og hører om det er muligt at komme til et par prøvetræninger. Det er en god ide at fortælle dem, om det er første gang, at du prøver kampsport, eller om du har erfaring fra andre kampsportsstilarter.
Til MMA træning skal man oftest bruge en tandbeskytter, en skridtbeskytter og evt. handsker og kampsports benskinner. Men i fleste større klubber kan man godt låne udstyr de første par træninger, indtil man finder ud af, om det er noget for en selv. Det er en god idé at have sportstøj på, som er fleksibelt, og som du kan bevæge dig frit i. Derudover er en flaske vand eller to en rigtig god idé, da man oftest sveder en del, og dermed mister en stor mængde væske. Det er vigtigt at få fyldt væskedepoterne op igen.
Søger du en drikkedunk, så kan du med fordel se nærmere på denne, der er magnetisk.
Hvor kan jeg starte til MMA?
Til at starte med kan du gå ind på dansk MMA forbunds hjemmeside og lede efter en klub i dit nærområde. Når du har fundet en klub, du gerne vil til en prøvetræning i, så kan du ringe eller skrive til klubben og høre om der er mulighed for at du kan komme til et par prøvetræninger for at se, om MMA er noget for dig. I København og storkøbehavn ligger der ca. 10 MMA klubber, så der er rigeligt at vælge i mellem. Der er forholdsvis mange MMA klubber fordelt ud over hele landet, og der kommer stadig flere og flere til i takt med at sportens popularitet stiger.
MMA er rigtig god træning, uanset om du er interesseret i at blive den næste Conor McGregor, vil i bedre form eller måske tabe dig et par kilo. Det gavner både din krop fysisk og mentalt. De fleste oplever over tid at få bedre selvtillid og en større tiltro til dem selv gennem træningen af kampsporten. Det kan derfor både gavne din krop og dit sind at starte til MMA træning.