Sådan træner du med sjippetov

Sjippetov

Sjippetovstræning

At træne med sjippetov er en god, gammel, effektiv kending inden for træning. Især inden for boksning er sjippetræning kendt, men i den senere tid har sjippetovet fået en renaissance med crossfit.

Den effektive træning af fodled og kondition gør også sjippetræning optimalt til opvarmning eller konditionstræning.

Mange sjippetov kommer i en længe, der egentlig er for lang til de fleste. Det er så meningen, at du selv skal justere dit sjippetov, så sjippetovslængden passer til netop dig. Se længere nede, hvad den bedste sjippetovslængde er, og hvordan du indstiller sjippetovslængen. 

 

Sjippetovstræning og boksning

Vi hos Performance Gear er vilde med kompromisløst træningsgear, men også med træning. Og folk, der træner. Vi har valgt at tage et socialt ansvar og støtter nogle af sportens mange talenter. Vi fokuserer på ungdommen og de spirende talenter, og en af dem, vi støtter er Elias Idrissi. Han har bokset i mange år allerede og han har sjippet mange timer. 

 

Sjipningtræning træner mange muskelgrupper

Når man sjippetovstræner, er det ikke alene en effektiv cardio. Man træner også:

  • Overarme
  • Core 
  • Ben/balder
  • Balance
  • Konditionen

Se alle vores sjippetove her.

 

Hvorfor er træning med sjippetov så godt?

Træning med sjippetov er ikke alene sjovt. Det kræver ikke meget plads og udstyr andet end et godt sjippetov – og så er det effektivt. Sjippetræning er effektivt fordi det på én og samme gang er konditionstræning, koordinering, balance og fodarbejde. 

Det betyder, at det er let at vedligeholde sin træning med sjipning. Et sjippetov kan du let pakke ned sammen med dine træningssko og det er let at komme i gang, uanset om du er på besøg hos familie, venner, i sommerhuset eller bor på hotel på en rejse. 

Og hvorfor bliver vi ved med at tale om sko ved sjippetræningen? Jo, det er fordi, du hopper. Med et par gode sko dæmper du stødene, der kommer i det du hopper. Eller kan du lave din sjippetovstræning på en måtte. 

 

Sådan får du den rette sjippetovslængde

De fleste sjippetove har en 3 meter lang wire, der selvfølgelig ikke vil passe alle. Derfor er de også justerbare. Du kan nemt og endda uden værktøj justere dit sjippetov, så det passer til dig og din træning eller crossfit. 

For hvis dit sjippetov ikke har den rette længde, risikerer du at gå i stå hele tiden. Sjippetovet vil skrabe for meget mod jorden, eller du vil slå dig selv i nakken eller få sjippetovet i håret. Og det er bare irriterende og på ingen måde rar træning med sjippetov. Derfor: Den rette sjippetovslængde er afgørende for, om du synes sjipning er sjovt og får noget ud af din sjippetræning.

Man kan ikke sige noget generelt om, hvor langt et sjippetov skal være. Det er nemlig individuelt, for den rette længe på et sjippetov afhænger af, hvor høj du er. 

 

Så let er det at finde sjippetovslængden

Der er meget let at indstille sjippetovslængden, så den passer til dig. 

Gør sådan her:

  1. Træk håndtagene tilbage, så du kan se enderne
  2. Stil dig midt på sjippetovet
  3. Hold enderne op, så de går dig til et sted mellem under ribbenene og armhulerne. Prøv dig lidt frem for at finde ud af, hvad der passer dig bedst
  4. Justér med mekanismen eller slå en knude, så sjippetovslængden passer
  5. Træk håndtagene tilbage hen over knuderne
  6. Sæt i gang!

 

Øvelser med sjippetov

De fleste af os har prøvet sjippetov, men der er sjove øvelser at hente her, uanset om du er begynder, øvet eller ekspert. 

Husk at lige tjekke sjippetovslængden, inden du starter. 

  1. Med samlede ben. Hop med samlede ben. Sikr dig, at du har armene ind til siden.
  2. Dobbelthop med samlede ben. Sjip langsommere, så du når at hoppe dobbelt på stedet. Hold armene ind til siden under denne øvelse.
  3. Hinkehop. Hop på et ben ad gangen, skift til det andet, inden næste hop. Igen: Hold armene ind til siden.
  4. Høje knæløft. Et ben ad gangen, løft knæene højt. Sørg for at holde armene ind til siden. 
  5. Ballespark. Hop, så du kan sparke dig selv på ballen med hælen. Skift ben. 
  6. Løb på stedet. Løb og sjip i takt med dit løb. Sjovere end du tror. 
  7. Fra side til side. Hop fra side til side, mens du sjipper. Hold armene ind til siden. 
  8. Fremad og bagud. Hop skiftevis fremad og derefter bagud, mens du sjipper.
  9. Knæstræk. Skift mellem benene for at strække et knæ fremad, mens du hopper.
  10. High kick. Stræk benet ud og spark højt, mens du sjipper.
  11. Sprællemand. I stedet for at hoppe på tværs og ‘ud’ af sjippetovet, hopper du med begge ben sidelæns og tilbage til midten, mens du sjipper. 
  12. Saksehop. Hop saksehop, mens du sjipper. Husk stadig: Armene ind til siden. 
  13. Dobbeltsnur med langsomt hop/double unders. Hop i et langsommere tempo for at få sjippetovet under dine fødder to gange før næste hop.
  14. Kryds armene. Sjip normalt og når du har fået en god rytme, så kryds armene ind foran dig.

For at variere, kan du lave små sekvenser til dig selv. Fx 4 x dobbelthop, 4 x hinkehop, 4 x sidehop, 4 gange sprællemand og 4 x høje knæløft. Gentag. 

Der er ingen rigtig og forkert ting, når det kommer til sjipning. Gør det sjovt for dig selv at sjippe, for det er en let metode at få en god træning af rigtig mange muskelgrupper i kroppen, samtidig med at du træner balance og får konditionen op på ingen tid. 

https://www.youtube.com/watch?v=XqLxH8J7AJY.

 

Håndtag på sjippetov

Store håndtag. Store håndtag giver et godt greb. Det kan være rart med et godt greb på sjippetovet, fx hvis du er begynder.

Hurtige håndtag. Hvis du sjipper som en del af crossfit eller anden hurtig træning, så find ud af, hvilke håndtag, der passer bedst til dig – så lidt modstand som muligt i sjippetovshåndtagene gør, at du kan sjippe meget hurtigt.

Håndtag med vægt. Vi har sjippetov, hvor du kan udskifte vægten i selve håndtagene. Vi har også sjippetov, hvor vægten er jævnt fordelt og giver et stabilt, tungt flow i sjipningen.